31 lipca 2025 r. Szumy nad Tanwią w Suścu stały się malowniczą scenerią kolejnego odcinka programu „Smaki Polski – Kuchnia Dworska”.
Ekipa Telewizji Republika wraz z gospodarzami – Jarosławem Stawiarskim, Marszałkiem Województwa Lubelskiego oraz Karolem Kusem, kucharzem i pasjonatem kulinariów z duszą artysty, zaprezentowała piękno Roztocza, opowiadając o jego wyjątkowych walorach przyrodniczych, historycznych i turystycznych.
Karol Kus – kucharz i muzyk związany z zespołem Taraka – dziś łączy pasję do gotowania z miłością do natury i lokalnej tradycji. Znany z gotowania w plenerze, wypieku chleba w glinianym piecu oraz sięgania po dziczyznę i przedwojenne receptury, przygotował w Suścu aromatyczną kaczkę inspirowaną kuchnią dworską.
To właśnie nad Szumami powstał odcinek, którego emisja zaplanowana jest na najbliższą niedzielę o godzinie 7:50 w TV Republika.
Serdecznie zapraszamy do oglądania!
W realizację przedsięwzięcia i promocję naszego powiatu zaangażowali się:
– Telewizja Republika – profesjonalna i zaangażowana ekipa realizacyjna,
– Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, w szczególności Jarosław Stawiarski, Marszałek Województwa i Ewa Szałachwiej, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich – odpowiedzialna za koordynację i pomoc organizacyjną,
– Ewa Mazur – pianistka, której wrażliwość i talent muzyczny wzbogaciły program o niezwykły nastrój i szlachetne brzmienie,
– Bar u Gargamela w Suścu, którego właściciel udostępnił ekipie miejsce do realizacji zdjęć.
Podczas nagrań wykorzystano spływ kajakowy na Tanwi w Hucie Szumy.
Powiat Tomaszowski aktywnie wsparł organizacyjnie realizację przedsięwzięcia oraz działania promujące walory przyrodnicze, kulturowe i turystyczne regionu.







